ENROPE

Multiplier Event #4: Siegen

Library (photo: Sasin Tipchai / Pixabay)Professional Identity Development for Junior Researchers: Research, Career Paths and Future Prospects in the Field of Plurilingualism and Education

Date:
Friday 28 May 2021

Time:
16:00–20:00 CEST

Location:
Online via Zoom

 

Take me to the registration form >> (It's free!)
Please register by 23 May 2021.

 

Why should I participate?

  • To get an overview of the complex research field of pluri-/multilingualism and foreign language teacher education,
  • to learn about some ENROPE activities and tools for research and teaching in multilingual contexts,
  • to become acquainted with ways to start and to complete PhD projects in Germany and other European countries.

Who can participate?

  • Junior researchers (M.A. students and doctoral students) from national and international universities
  • Post-docs and supervisors
  • Language teachers

 

Programme:
16:00 - 16:10 (10 min)

Prof. Dr. Dagmar Abendroth-Timmer / Dr. Christian Koch (Universität Siegen)

Word of welcome

16:10 - 16:30 (20 min)
Prof. Dr. Stephan Breidbach (Humboldt-Universität zu Berlin, ENROPE coordinator)
Introduction to the ENROPE project

16:30 - 16:50 (20 min)
Marta Maria Röder (Universität Siegen)
The ENROPE activities and tools: Insights into the Qualification Handbook

16:50 - 17:10 (20 min)
Dr. Gabriela Meier (University of Exeter)
Making visible articles in languages other than English: Invitation to collaborate (https://enrope.eu/annotated-bibliography)

17:10 - 17:30 (20 min)
Questions and answers

-------------------------------------

17:30 - 17:45 (15 min)
Break

-------------------------------------

17:45 - 18:00 (15 min)
Dr. Christian Koch (Universität Siegen)
Too many paradigms of pluri-/multilingualism?  – How to gain ground in the field as a junior researcher

18:00 - 18:30 (30 min)
Dr. Daniel Müller (Universität Siegen, House of Young Talents)
How to Get a PhD Position in Germany and Successfully Complete Your Doctorate

18:30 - 19:00 (30 min)
Prof. Dr. Dagmar Abendroth-Timmer (Universität Siegen) / Dr. Eva-Maria Hennig-Klein (Universität Bonn)
Structuring multilingual communication processes in digital environments: The project Virtual Multilingual Learning Encounters in the Language Classroom (ViMuLEnc)

-------------------------------------

19:00 - 19:15 (15 min)
Break

-------------------------------------

19:15 - 19:45 (30 min)
Round table conversation: Research, Career Paths and Developing a Research Project in the Field of Pluri-/Multilingualism: the role of a community of practice

Moderators: Prof. Dr. Dagmar Abendroth-Timmer / Dr. Christian Koch

19:45 - 20:00 (15 min)
Questions and answers, closing